Historiska Världar

Vikingatida krigare

Stövel

Det var viktigt att hirdmannen var välskodd. Dessa skor, eller kängor, är tillverkade i tjockt läder med modellen efter förebilder hittade i Ladoga och Hedeby. Det är en enkel knäppanordning tillverkad av läderknutar.

Klicka på bilderna för större bild.

Vikingatida skor var ofta tillverkade i getskinn, men den här är i nöt. Skon har dubbla lager läder, ihopsydda i kanten, och en flerlagrig sula.

Så här grova skor har aldrig såvitt vi vet påträffats under några arkeologiska utgrävningar, och det är troligen inte en sannolik rekonstruktion. Kulturlager består dock mest av bortslängda saker och man kanske måste fråga sig om vilka skor man har kastat. Tjockt läder kan återanvändas som sulor, och stora läderbitar som de i skaftet kan återanvändas till andra skor. Även för medeltiden är det mycket ovanligt att hitta stövlar, något som bilder från den tiden visar måste ha funnits. Det beror förmodligen på att man har återanvänt de stora läderbitarna till annat, och ingenting säger att man inte har gjort samma sak under vikingatid.