Historiska Världar

Vikingatida krigare

Ringbrynja

Ringbrynja var troligen vanligast bland befäl under vikingatiden. Den var, till skillnad från den tidiga medeltidens brynjor, höftlång och med korta ärmar. På grund av svårigheterna med tillverkningen hade dessa tidiga brynjor ofta varannan rad nitade ringar och varannan rad ihopvälda eller stansade ringar. På detta sätt slipper man momentet att nita alla ringar, och brynjan går lika bra att sätta ihop ändå.

Klicka på bilderna för större bild.

Det finns berättelser om vikingar som lämnar sina brynjor då de ska vandra långt, brynjan är ett tungt plagg (ofta mellan 6 och 10 kg) som dessutom blir mycket varmt i solsken.

Vad man bar under ringbrynjan är en fråga som fortfarande gäckar forskarna. Man har än så länge inte hittat någonting som tyder på att någon form av gambeson, eller annat stoppat plagg låg mellan kroppen och brynjan. Däremot har man senare källor på olika former av special-designade typer av kläder av denna typ. Det finns indikationer på att linne varit ganska dyrt under vikingatiden, vilket talar emot de slitstarka linnekjortlarna. Å andra sidan så slits ulltyger ganska mycket mot nitarna och skarvarna i en ringbrynja, så det är heller inget bra alternativ. Vissa tolkningar av ordet "bärsärk" gör gällande att det handlar om personer klädda i björnhudar, möjligen skinn- eller läderkjortlar. Hur som helst så tål kroppen slag bättre om man bär någonting stoppat under sin brynja, hur detta plagg sett ut kan vi idag bara gissa. Den här krigaren har en gul yllekjortel, vilket inte är en helt otänkbar tolkning.

Å tredje sidan kan man ställa sig frågan om hur mycket en ringbrynja egentligen kostade, och om det i så fall inte också skulle vara möjligt för någon som hade råd med en sådan inte också hade råd med linnetyg i kjorteln under också.