Historiska Världar

Vikingatida krigare

Kjortel

I motsats till vad man tidigare har trott så visar undersökningen av textila fynd från Hedeby att vikingarna behärskade tillskärnings-tekniken lika bra som man gör under senmedeltid. Det finns mängder med kilar, intagningar och insnitt på de uppgrävda tygbitarna, och ibland har man lyckats identifiera vilket plagg det kommer från. Den här gula kjorteln, troligen färgad med björk, är av enkelt snitt med kilar i sidorna. Den är sydd i ett fint ulltyg och ger exempel på den färgrikedom som vikingatiden ska ha visat upp.

Klicka på bilderna för större bild.

Det mest omfattande kjortelmaterialet som finns från vikingatid är fynden från Hedeby hamn. Där påträffades tygstycken, ofta från kläder, som använts för att tjära båtarna. Denna behandling har ironiskt nog har fått dem att bevaras ända in i vår tid. Vad gäller vissa av fragmenten har man lyckats rekonstruera vilken del av ett visst plagg det handlar om, och alltså fått en liten inblick i dåtidens skräddarkonst.

Det mönster som använts till den här kjorteln har utskurna ärmhål och ärmar med ärmkulle och fragment av plagg av den typen har hittats i Hedeby. Kjorteln har inga slitsar nedtill och är kilad framtill, baktill och i sidorna. Den har även axelsöm. Det finns fynd som tyder på att modet från den här tiden var snävt upptill, vilket passar denna typ av skärning. Enligt uppgift har man nu dessutom funnit dräktsdelar i Hedeby som tyder på att vikingarna använde så moderna metoder som insnitt, en intagning i tyget för att dräkten bättre ska följa kroppens former. Liksom på dagens kavajer var insnitten placerade i par, framtill och baktill, från bröstet till midjan.

Ofta användes så kallad pricksöm för att fålla kanter och andra sömmar, då syns bara tråden som en liten punkt på ovansidan, medan stygnen är långa på baksidan.

 

Mönster Kjortel (PDF).