Historiska Världar

Tillbaka

Tysk landsknekt ca. 1515-23

Skor

Denna typ av skor som blir populär kring sekelskiftet 1500 kallas allmänt för ”oxmulesko” (ty. Kuhmäule). Den finns i ett otal varianter, men det gemensamma för dem är att den är platt framtill och oftast öppen över vristen. De har ofta en rem eller ett spänne över vristen som håller dem på plats, men inte sällan saknas denna rem helt, vilket indikerar en oerhört god passform eller rentav att skorna var fästa i själva hosan.

Dessa mycket komfortabla skor kunde både ha en måttlig klack och inlägg av kork i sulan i mer sällsynta fall. De var ofta förstärkta i sulan med träpliggar i något hårt träslag, i detta fall med metallpliggar. Till skillnad från medeltidens skor så är långt ifrån alla oxmulen vändsydda.

Det har på sina håll framförts tvivel i reenactmentkretsar om att oxmulen skulle vara alltför opraktiska att slåss och marschera i. Detta är grundlösta antaganden. Har man ett par oxmulen som sitter bra på foten så visar erfarenheten att de fungerar utmärkt att både springa, klättra och slåss i. Att i princip alla landknektar i det mycket digra bildmaterialet bär dem indikerar att detta var ”allround”-skon som användes i fält under hela 1500-talet.

 

Mönster till oxmuleskor (PDF)