Historiska Världar

Tillbaka

Tysk landsknekt ca. 1515-23

Kappa

Kappor förekommer ganska ofta i det samtida bildmaterialet. Ofta bärs de av befälspersoner men också av borgare och människor med en högre social position. Skillnaden är dock troligen inte social, utan ekonomisk, dvs. den som hade råd bar varma kappor. Något av förutsättningen för att ägna sig åt kampanjer och krigsföring under vinterhalvåret är att man klär sig varmt, och dessa kappor måste ha varit ganska frekvent förekommande hos alla soldater som kunde skaffa sig en.

Kappan är sydd i mycket tjock brun vadmal, med ett något tunnare men ganska enkelt rött foder. Dess stora omfång ock de många vecken gör den utmärkt för kalla förhållanden. Dess sammanlagda vikt är ca 4,5 kilo, vilket gör den utmärkt att sova i, något som säkert måste ha varit ett av användningsområdena. Dessutom har den stora slag över axlarna som vid behov kan snöras ihop för att skapa en huva som skyddar mot väder och vind. Ett flertal samtida bilder visar dessa snörfästen som kan sättas ihop till en huva. Denna typ av plagg är troligen föregångaren till Kassacken som dyker upp under senare delen av 1500-talet.

Kappan är ganska sparsamt dekorerad med några applicerade band, men inte sällan var både kapporna och de kjortlar som vanligen bars översållade med band som gjorde dem randiga både nedtill och i sprunden.

 

Mönster till kappa (PDF).