Historiska Världar

Tillbaka

Tysk landsknekt ca. 1515-23

Jacka

Jackan på bilden är delvis återskapad från en bild av Urs Graf (`satire auf die Laster der Landsknechte`1515/1520, Basel). Materialet är ylle, som är så hårt valkat att det inte fransar sig nämvärt när man skär i det. I de flesta fall verkar jackorna vid denna tid endast vara sydda i två lager ylle, där det yttersta är uppskuret i slitsmönster. Det fanns troligen flera olika sätt att sy ihop delarna till plagget. I denna jacka är det yttertyget som håller ihop plagget, och sömsmånen från yttertyget håller med sömmar fodret på plats. Fodret har alltså ingen sömsmån i tillskärningen.

En enorm variationsrikedom fanns i fråga om material – både siden och sammet av olika kvalité förekom, vid sidan av ylle som var det absolut vanligaste. Jackorna var mycket korta och slutade vid eller ovanför naveln. Bålen var tajt medan ärmarna var mycket volumiösa. Jackan på bilden har en fyrkantig halsöppning, vilket var vanligt, men det fanns flera olika varianter – det fanns jackor som gick upp ganska högt i halsen, jackor som hade stora rundskurna halsöppningar och sådana som hade ett rakt snitt från axel till axel som halsöppning.

Jackan på bilden har också uppslitsade applikationer runt halslinningen, vilket var vanligt på jackor med fyrkantig hals. Jackan är fastsnörd i hosorna med nålremmar precis som brukligt var under 1400-talet.

De kryss som syns på vänster arm tjänar som igenkänningstecken i dräkten. En stor del av landsknektsdräkterna i bildmaterialet har dessa ”kryss” inslitsade, som är en förenkling av S:t Andreas-korset, vilket från och med Maximilian I:s tid är en symbol för den tysk-romerske kejsaren och hans väpnade styrkor. Detta i kontrast till Schweizarna som ofta slitsade in ett ”rättvänt” kors i sina dräkter, som ett tecken på alpkantonernas edsförbund.

 

Mönster till jacka (PDF).