Historiska Världar

Tillbaka

Tysk landsknekt ca. 1515-23

Hatt och hätta

Under det tidiga 1500-talet förekom dussintals olika hattmodeller, och det är mycket svårt att säga något generellt om dem. Det förekommer både, stickade, filtade och sydda hattar vid sidan om hattar i päls och läder, beroende på modell. Stickade förefaller ha varit vanligast, med avseende på fyndmaterialet – ett flertal finns bevarade. Denna hatt är sydd i tjockt ylletyg, efter en engelsk förebild. Hatten har två överlappande segment som utgör brätte, samt en separat fastsydd kulle. Ofta var ett tygband fäst i hatten som gjorde att man lätt kunde kasta bak den på ryggen vid behov.

bild
 

Vid denna tid började man på allvar att importera strutsplymer till Europa, och omkring 1500 blev de högsta mode att bära i hatten. De flesta plymerna verkar ha varit ofärgade, dvs. svarta eller vita, men flera färgade förekommer i materialet. Även påfågelsplymer förekom, inte minst som en symbol för huset Habsburg och kejsaren, men de blev aldrig lika populära som strutsplymerna.

bild

Hättan, eller ”coifen”, som bärs under hatten på bilden förefaller ha varit mycket vanlig vid denna tid.

bild

Den har säkerligen sytts både i linne och ylle, i detta fall i två lager ylle, varav det yttersta laget är dekorativt uppskuret. Från och med början av 1500-talet blir det dock allt vanligare att man faktiskt visar sig ute barhuvad. Den kortklippta, nästan snaggade, frisyren blev den dominerande för soldater under hela 1500-talet.

hatt
 

Mönster till hatt (PDF).

Mönster till coif (PDF).