Historiska Världar

Soldat från slutet av 1400-talet

Väst - ärmlös tröja

Att bära ett pansar är både tungt och varmt, därför bars vanligen inte den normala långärmade och kragförsedda tröjan under. Istället användes en väst för att hålla upp hosorna. Det är dock mycket ovanligt att man ser bilder av den här typen av västar i andra sammanhang. De förekommer i illustrationer av bönder som arbetar hårt under sommaren, och mycket mer sällan på soldater. Idag är vi ovana att ständigt vara långärmade i ylle, så många väljer gärna en väst eftersom det är bekvämt. Eftersom detta har mycket litet stöd i det historiska källmaterialet har vi fog att kalla detta "reenactmentmode".

 

Västen är sydd i två enkla lager linne, med öppning framtill för snörning, och nålremsögon runt hela kroppen för att hålla upp hosorna.

Nålremmar är vanligare på tröjor och västar, troligen på grund av att knappar kan göra ont mot huden när de hamnar under ytterligare en jacka.

Här syns den karakteristiska v-ringade nacken som också är mycket vanlig på tröjor. När soldaten bar ett pansar bar han troligen ingen skjorta för att spara så mycket som möjligt på rörlighet och att hålla värmen nere.

 

Mönster - Väst (PDF)