Historiska Världar

Soldat från slutet av 1400-talet

Stövlar

Den här typen av knähöga stövlar förekommer under hela medeltiden, och förefaller ha använts under resor och av ryttare. De är mycket vanliga under slutet av 1400-talet och början av 1500-talet på avbildningar av pilgrimmer.

 

Stövlarna är tillverkade i ett relativt styvt läder, troligen med viss rårand kvar (ogarvad kärna) som gör lädret både följsamt och stadigt. De är vändsydda som alla medeltida skor, och sannolikt sydda på läst. Inga sömmar är exponerade utåt, och de sömmar man kan se är sydda med "dold söm" från det som nu är insidan, t ex sidosömmen, och sömmen som fogar samman stövelskaftet med skodelen. Sulan är enkel och ovanlädret är fastsytt i sulan genom en skåra längs sulkanten som döljer sömmen.

Dessa stövlar knäpps med två spännen. Detta verkar ha varit mycket ovanligt i Norden, vi har mycket få fynd av den här typen av skor och den här typen av spännen.

Med upprepad och noggrann infettning blir den här typen av stövlar vattentäta, i alla fall för korta stunder. Det har sannolikt uppskattats av ryttare som rider genom vattendrag och har fötterna i vattnet.