Historiska Världar

Stridande lågadel, slutet av 1300-talet

Jupon

Jupon är en vapenjacka som bärs över rustningen. Den skyddar rustningen mot smuts och väta när man är i fält. Harnesk bärs innanför juponen, men det finns även exempel där harnesket burits utanpå.

 

Här bär mannen en jupon sydd i stadig mörkröd vadmal med foder i linne. Juponen kan ha stoppning i kanaler, men i denna rekonstruktion har man valt att använda sig av tjocka tyglager istället. Juponens knappar är också de av vadmal, utförda i två olika modeller. Knapparna på bröstet är klotrunda medan knapparna från midjan och nedåt är platta, allt för att framhäva idealet med en globformad bröstkorg. Detta användande av olika knappformer kan man se på Charles VI jupon samt Charles de Blois pourpoint, två bevarade plagg från perioden.

På vänster höft finns två lodräta slitsar till för att kunna trä igenom ett svärdsbälte, antagligen för att svärdet skulle komma närmare kroppen och sitta stadigt. Slitsarna baseras på flertal bilder och finns på Charles IV jupon. Gravhällen av Walter von Hohenklingen visar att han bär ett plattbälte i höjd med svärdets fästningspunkt. En teori är att man inte ville fästa upp svärdet i plattbältet eftersom vikten skulle få det att hänga snett. Lösning kunde då vara att fästa svärdet i det dolda svärdsbältet och därmed ge en illusion av svärdet verkligen var upphängt i plattbältet.

Svärdet är konstruerat efter fynd från London. En läderklädd träskida skyddar svärdet som hålls uppe av ett läderbälte med mässingsspännen.

Referens: Charles VI:s jupon

Referens: Gravhällen av Walter von Hohenklingen

 

mönster - Jupon (PDF)