Historiska Världar

Tillbaka

Vikingatida herreman

Väska och bälte

I det här bältet ser vi, förutom väskan, att vikingen har hängt en kam i ett kamfodral samt ett dryckeshorn. Hornet hade vi inte funnit någonting av eftersom hornmaterialet vittrar bort på bara några decennier när det ligger i jorden. Av denna anledning är det också förstås svårt att veta i vilken utsträckning man har använt den här typen av horn i vardagligt liv. På bildstenar kan vi dock se figurer som håller i föremål som skulle kunna vara dryckeshorn och man har fynd från äldre perioder av mycket stora dryckeshorn med guld- och silverbeslag.

Kammen bär den här vikingen i ett kamfodral, något som man flera gånger påträffat i gravarna på Birka. Var kvinnorna har haft sina kammar vet man inte, men fodralet har troligen inte varit tillverkat i horn eller ben. Det är ovanligt med gravar utan en kam i, varför man kan sluta sig till att det förmodligen finns en viktig symbolisk betydelse bakom gravoffret. Vilken betydelse det har haft för vikingarna kommer vi nog aldrig få veta, utan vi får luta oss mot våra gissningar. Kammen kanske har att göra med hygien, eller kanske med en mytologisk och religiös tro som vi inte känner till idag.

 
 

En vikingatida kam är i regel gjord av älg-, ren- eller hjorthorn (under medeltiden vanligen i ben) som har huggits till skivor med yxa och därefter raspats och slipats till en form där de nitas ihop på en skena. Efter detta sågar man till kammens tänder med såg. Enligt tidigare forskning har tänderna sågats med dubbla sågblad för att få jämt avstånd, men så skickliga hantverkare som de vikingatida måste ha klarat av detta alldeles utmärkt utan detta hjälpmedel.

Den olikformade ornamentiken på kammarnas skenor visar på att även vikingarna varit hängivna modefreaks, precis som vi idag. Man har till och med lyckats göra långa serier där man inordnat de olika typerna av ornament i tidsordning och därmed kan datera övriga fynd i graven utifrån detta.

Väska

Vi har valt en vacker mönsterpunsad väska. Det är mycket ovanligt med fynd av väskor från den här tiden, och de påträffade har ofta olika former av beslag. Å andra sidan bevaras läder ganska dåligt i jorden vilket ger resultatet att en sådan här väska i många fall inte skulle lämna några spår alls.

Väskan är vändsydd i tjockt 4 mm läder, sömmarna är skyddade med dubbel bes. Här visas baksidan och profilen.

Referens: Väska från Ås
Den här väskan är funnen på Röstagravfältet i Ås, Jämtland. I graven hittade man en välbärgad man som begravts i en släde tillsammans med sitt svärd och lite andra tillhörigheter. Med sig hade han också ett mynt från mitten av 900-talet, vilket visar att graven tidigast grävts då.

Se också vilka metoder man använde för läderhantverk på vår hantverkssida:
Skomakeri och läderhantverk