Historiska Världar

Tillbaka

Vikingatida herreman

Påsbyxor

Denna typ av byxor kan man finna avbildade på bildstenar från Gotland, och man har hittat resterna av ett par byxor som sannolikt är av denna modell vid utgrävningarna i Hedeby hamn. Den vanligaste tolkningen är att vikingarna i österled har tagit med sig ett orientaliskt mode hem. Det skulle ju tyda på att de varit i "viking" och att de hade råd med denna typ av materialkrävande byxor, till just det här paret gick det åt 8 meter handvävt ylletyg. Tygbredden är dock endast 70 cm, som den var på vikingatidens opstadgogn-vävar. Se vikingatidens ABC för närmare beskrivning.

Klicka på bilderna för större bild.

Något man kanske bör fråga sig är hur vanliga den här typen av byxor har varit under vikingatiden, och vilka som har burit dem. Mycket tyder ju på att de signalerar bärarens sociala status på något vis, och bortsett från att de förmodligen har kostat mycket att tillverka så kan de också visa på grupptillhörighet. Man har också använt vanliga raka byxor, troligen har de varit vanligare.

Vissa fynd tyder på att man har haft ett järnringsförstärkt hål längs byxornas nedre kant. I dessa har man med små järnkrokar hakat fast en form av damasker, över vilka man möjligen har lindat sina benlindor.

De här byxorna är försedda med hällor, fodrade med linne, för att med en rem kunna hålla upp dem på höften.

Hälla

Här kan man se den fina texturen som bildas i den här typen av kypertväv, som var mycket populär under vikingatiden.

 

Mönster påsbyxor (PDF).