Historiska Världar

Soldat från andra halvan av 1300-talet

Kjortel

Kjorteln har sett likadan ut för i stort sett hela medeltiden. Den här soldaten bär en kjortel av den modell som även Bockstensmannen bar när han avled någon gång under 1300-talet. Liknande fynd har dock gjorts flera hundra år både tidigare och senare.

 

Förutom sin vanliga kjortel hade en soldat säkert också ofta en kviltad kjortel som dämpade slag och stoppade stick och hugg. Ringbrynjan ensam gör inte mycket skydd mot en stridsklubba eller en skäkta. Denna typ av plagg är dock i många fall både klumpigt och varmt, så man kan gott tänka sig soldater utan tjocka stridskjortlar. Plagget var dessutom troligen ganska dyrt eftersom det var ett omfattande sömnadsarbete som innehöll många lager tyg, eller stoppning, så för den mindre välborne soldaten kan man kanske tänka sig andra lösningar.

Referens: Bockstensmannens kjortel Bockstensmannen är ett av våra mest kända mossfynd, och en av de bäst bevarade dräkterna. Här ser vi en skiss över hur hans kjortel är sammansatt.

Till skillnad från många andra bevarade kjortlar så är Bockstensmannens i stort sett helt intakt. Det gör också att man kan se hur den som har sytt den har lagt till tygbitar för att få ihop mönstret, till exempel så är ena ärmen skarvad mitt över. Troligen för att tyget inte räckte till.

Teckningar av kjortel: Marc Carlsson, efter Nockert