Historiska Världar

Soldat från andra halvan av 1300-talet

Hjälm

Den här typen av hjälm kallas kittelhatt och var förmodligen en av de vanligaste hjälmarna som användes av soldater från och med 1200-talet. Den är konstruerad som ett böjt kors i vilket fyra skålade metallplattor och ett brätte är nitat.

 

Den här kittelhatten är uppolerad till stålglans, men mycket tyder på att de i många fall har varit målade. Detta tar inte lika lång tid, men det skyddar lika bra mot rost.

Här ska det egentligen sitta ett hjälmfoder, nitat i kanten, men eftersom det inte gör det får vi istället möjlighet att ta en titt på konstruktionen från insidan.

Hjälmen ger ett helt nödvändigt skydd mot pilar och andra projektiler, som ofta kom uppifrån. För fotsoldaten var det vida brättet också ett gott skydd mot riddares och andra ryttares hugg.

Referens: Vestfoldshjälmen
Den här hjälmen som finns i Historiska museets magasin, kommer ursprungligen från Norge och kallas Vestfoldshjälmen efter fyndorten. Den är av samma modell som den vi ser på vår soldat, men lite mer toppig och med den populära "lökformen". I Norge har man ytterligare några hjälmar av den här typen bevarade.

Värt att notera är att det verkar ha suttit någon form av läder, eller skinn, i sektionerna mellan "korset". Det finns spår av detta i kanterna och på ytan av metallen.