Historiska Världar

Borgarkvinna från slutet av 1300-talet

Under 1300-talet svänger modependeln häftigt. Varefter århundradet fortlöper så utvecklas dräkten från lösa, tygrika plagg mot alltmer åtsittande passformer som nästan blir överdrivet figurkramande. Givetvis svänger pendeln tillbaka, lösa och tygrika plagg återkommer under redan under början av nästa sekel och blir högsta mode.

Denna kvinna bär en dräkt som visar på det sena 1300-talets figurnära modeideal och avancerade skräddarkonst. Tidens snäva mode kräver skicklighet när det kommer till tillskärning, inpassning och sömnad samtidigt som krav på plaggens funktionalitet och bekvämlighet skall uppfyllas. Kjorteln är, med modifikationer, baserad på ett arkeologiskt fynd från Irland, den s.k. Moy Bog-kjorteln.

En utmärkande detalj för klädedräkten är de intrikata knäppningar som möjliggör figurpassningen. Stora mängder knappar och täta knäppningar är en viktig del av modet där både knappar i tyg och metall förekommer, den senare varianten var dock mer kostsam och därmed reserverad för de övre samhällsskikten.

Klicka på rubrikerna för mer information!