Historiska Världar

Borgarkvinna från slutet av 1300-talet

Kjortel

Ytterst på kroppen bär kvinnan en tunnare kjortel lämpad för bruk under sommarhalvåret. Kjorteln baseras, med modifikationer, på ett arkeologiskt fynd från Irland, den s.k. ‘the Moy Bog-gown’, spekulativt daterad till skiftet mellan 1300- och 1400-tal. Eftersom fyndmaterialet är mycket dåligt dokumenterat existerar frågetecken kring plagget.

 

Kjorteln är omsorgsfullt tillskuren och byggs upp av ett stort antal kilar vilket tyder på skräddarkunnighet. Kjorteln består i stora drag av ett fram- och bakstycke, dubbla kilar i sidorna och bak, samt två ärmar med tillhörande kilar. En liten lapp har placerats över spetsen på den bakre dubbelkilen för att laga och förhindra ytterligare hål.

Passformen runt livet har ägnats uppmärksamhet, knäppningen är häftigt svängd för att tillåta plats för byst men samtidigt accentuera midjan. Värt att notera är axelsömmens placering, istället för att sitta på axeln har den ‘halkat ned’ mot urringningen och sitter i höjd med kilen i armvecket. Två avlånga kilar har infogats i originalkjortelns sidosömmar för ytterligare vidd över bysten, något som medvetet valts bort på rekonstruktionen.

Vid knapphål och halslinning finns skoningar av ett oblekt tuskaftvävt linne, främst till för att ge stadga och att utöka livslängden på plagget. Knapparna är gjorda och stoppade med spilltyg från kjorteln samt fastsydda i kanten på plagget. Eftersom knapparna är placerade så tätt tillsammans uppstår inga glipor när plagget knäpps.

På kvinnors kjortlar slutar oftast den främre knappraden i höjd med höften, men det finns även varianter där knäppningen fortsätter ända ner till kjortelfållen. Samma variation ses i ärmens knäppning, där antalet knappar varierar från en enstaka vid handleden till en lång rad som tar slut på överarmen. Knäppningen på originalets ärmar fortsätter ändå upp till skulderbladskilarna, medan rekonstruktionen endast har knappar till armbågen.

Referens:

Vidare läsning om medeltida dräkt:

Crowfoot, Elisabeth, Textiles and Clothing c.1150-c.1450, London 2001

Geijer, Agnes m.fl., Drottning Margaretas gyllene kjortel i Uppsala Domkyrka, Stockholm 1994

Newton, Stella Mary, Fashion in the Age of the Black Prince, 1999

Østergård, Else, Som syet til jorden, Aarhus 2003

 
Mönster kjortel (PDF)