Historiska Världar

Soldat från andra halvan av 1300-talet

Kängor

Soldatens skor var med nödvändighet ganska grova och av god kvalitet. I motsats till vad man kan tro så var långa marscher och andra vandringar en långt mycket större del av soldatens vardag än strid och vapenbruk. Trots att stora delar av vapenbeståndet och rustningarna kördes på vagnar så slets skorna hårt av detta liv. Man räknar med att en piga i stadsmiljö behövde nya skor ungefär fyra gånger om året. Det är inte orimligt att en soldat behövde nya skor oftare.

 

Dessa kängor, knäppta med en lång rad löpknutar, har förebilder från 1300-talet påträffade på bland annat utgrävningarna i Helgeandsholmen och Uppsala.

Kängan (eller stöveln som man också kan kalla så här höga skor) är ganska rymlig vilket tillsammans med höjden antyder att det handlar om skor avsedda för den kallare årstiden. I rymliga skor får man plats med extra hosor och fotlappar, något som troligen var ett måste i de fall soldaterna var ute i fält under vintern. Dessbättre så tog man sig vanligen in i vinterkvarter under de kallaste månaderna och avbröt eventuella fälttåg tillfälligt. Det finns dock väldigt många undantag från den regeln, och det är fler än en fältherre som har överraskats av en fiendearmé han trodde hade gått i ide sedan länge.

Här ser vi hur tunnelsömmen på insidan av skon syns genom lädret. Bakkappan stärker skon där det behövs som mest.

Det sitter också en förstärkning på insidan av knäppningen, utan den skulle inte lädret hålla.

Skornas slitsula är fastsydd i den uthängande besen. En skåra är skuren under sulan för att inte sömmen ska slitas, metoden kallas försänkt söm.

Denna sko ser du också under tillverkning på vår sida om skomakeri och läderhantverk.

Referens: stövel från Uppsala Dessa skor påträffades under utgrävningarna i Uppsala. De härstammar troligen från 1300-talet och har en förslutningsanordning av samma modell som våra rekonstruerade skor.

 

Måttritning - Kängor